Længst

3

Kuglebane

længst

• Ingstrup Trivselsskole, Løkken, 11.10.22

en kugle trillede 114,5 meter kuglebaneløb. 2 minutter og 53 sekunder fra start til slut - indendørs

INDEN-/UDENDØRSBANEAlle skolens elever fra 0. til 9. klasse blev fordelt på 19 mindre arbejdshold for at slå rekorden i Danmarks længste kuglebane. Der blev samarbejdet på tværs af alder og klassetrin om at skabe én stor sammenhængende kuglebane gennem hele skolens areal. Det resulterede i en 114,5 meter lang kuglebane. De brugte en metalkugle til forsøget, og den gled uden stop hele vejen. Det tog 2 minutter og 53 sekunder fra start til slut. Banen blev bygget over to skoledage.Lærer Anette Lukassen fortæller: ”Skolens elever har gennem flere uger op til rekordugen samlet materialer til processen. Vi har anvendt alle mulige typer materialer, som eleverne har fundet i deres egne hjem. Diverse plastrør, paprør, chipsrør, mælkekartoner, cykeldæk, LEGO-klodser, papkasser, metalrør, musikinstrumenter (xylofon), tagrender og til sidst en finale i gymnastiksalen, hvor diverse redskaber blev taget i brug.Vi har taget udgangspunkt i, at kuglebanen blev båret af en række kædereaktioner, som alle på hver deres måde hjælper til at øge accelerationen af kuglens vej gennem banen. Vores skole er på hele tre niveauer. Vi har selvfølgelig valgt at udnytte niveauerne optimalt for at udnytte de forskellige energier, som kuglebanen generer, maksimalt. Der blev i den grad arbejdet med engineering i højeste potens. En fed oplevelse for både voksne og de yngste ingeniører at være en del af. Vi anvendte ’ingeniørens arbejdsmetode’ som udgangspunkt for samtalen og arbejdet sammen med eleverne.”
Perlesnor - fuld længde

Perlesnor med Hama-perler

længst

• Boligsociale Helhedsplan, 29.06.22, Silkeborg

perlesnor med Hama-perler på 41,65 meter

I år var en af aktiviteterne at forsøge at lave den længste perlesnor med Hama-perler over de tre rekorddage. De ca. 25 børn i alderen 4 til 13 år, der deltog, kunne lave en snor i den længde, de orkede, og med de farver, de bedst kunne lide. På den sidste dag bandt de alle perlesnorene sammen til én lang snor. Det blev til en perlesnor på hele 41,65 meter.Social vicevært Caja Malling Beck fortæller: ”Hvert år afholder Den Boligsociale Helhedsplan Silkeborg sommerferieaktiviteter for børnene på Arendalsvej i Silkeborg. Det er tre dage med forskellige aktiviteter udenfor. Vejret var blandet, som det nu er i Danmark, men den sidste dag holdt det tørt til alles begejstring. I år besluttede vi os for, at en af aktiviteterne skulle være et forsøg på at lave perlesnorsrekord. Børnene, som deltog, fik til opgave at lave så lang en perlesnor, som de orkede, og så bandt vi dem sammen bagefter.”
IMG_2206

Fletning af sliksnøre

længst

• Bogforum, Bella Centeret, 05.11.22

49 cm fletning af lakrids-, karamel- og jordbærsnøre på 2 minutter over 12 år

ALDERSGRUPPEN over 12 årDe ældre børn var også med til Bogmessen og flettede på livet løs.På førstepladsen kom 13-årige Viola Pommer Rafn fra København S med 49 cm.Til start lagde 14-årige Frida Kjærullf Noe fra Frederiksberg ud med 35 cm. Mange prøvede, og endelig lykkedes det 14-årige Selma Aspen at flette 41 cm. Længe stod den præstation som dagens rekord, indtil Viola fejede alle af banen.
nogle af rekorddeltagerne

Guirlande

længst

• Waldorfskolen, Kbh S, 01.12.22

Guirlande af papir 200,767 meter på 9 dage

I ALT AF PAPIRPå klippeklistredagen gik 5. klasse i gang, og guirlanden voksede dag for dag og endte med 200,76 meter lavet på kun 9 dage. På andenpladsen kommer 6 piger fra 2. C på Solbjergskolen ved Aarhus, der fik den idé at lave noget pynt til en Halloweenfest, de skulle holde først i november. Med sort ogorange glanspapir lavede pigerne på 2 dage en 29,70 meter lang guirlande. ”Bagefter rullede vi den ud i skolegården, målte den og tog billede af guirlanden og alle os piger: Julie, Sofie, Svea, Ingrid, Nora og Sofie Caroline.”5. klasse fortæller: ”Hvert år laver vores klasse en guirlande, og inden i år var vores rekord 12 meter, men i år ville vi prøve at lave den ekstra lang. Vi var ret imponerede over, at vi havde lavet 46 meter på den første dag. I starten var vi kun 4 om arbejdet: Lukas Edwin Jaques DuBois, Lasse Elias Post Behrens, Frederikke lærke Holten og Vilje Liv Isberg, men nu har næsten alle fra klassen været med. På andendagen lavede vi ca. 75 meter, og vi har tænkt os at lave videre på den næste år. Den første dag og halvdelen af den anden dag brugte vi kun nyt A4-papir, men efter det brugte vi gamle opgaver, malerier, reklamer, blade osv. Vi satte plakater op med, at vi ønskede os mere genbrugspapir. Vi stødte dog på problemer, fordi vores lærer Benjamin ikke ville have, at vi lavede guirlande i klassen, og det er han ikke holdt op med. Han synes, det er spild af papir. Men det stopper os ikke!”
IMG-20230531-WA0000

Hår

længst

• Kalundborg, 10.11.22

114 cm langt hår.pige 6 år

LÆNGST – PIGEDer er altid kamp om pladserne for piger med det længste hår. I denne udgave kan vi fremhæve 6-årige Eliana Abdo, der med sit 114 cm lange hår melder sig på banen. Det er vildt langt i forhold til hendes alder, og så er det et meget fyldigt hår. Nu er hun så også rekordindehaver af ”pigen med det længste hår uanset alder”, som redaktionen har kendskab til.Mor Perwin siger: ”Jeg er ret imponeret over min datters lange smukke hår. Derfor vil jeg dele denne vidunderlig rekord. Vi har det sidste stykke tid søgt hyppigt på nettet for at finde ud af, om der er andre små børn i lignende alder med lige så langt hår. Men vi fandt ingen.”HUSK: Håret skal måles fra hvirvlen øverst på issen til den længste hårspids. Håret skal sidde på rekordindehaveren på anmeldelsestidspunktet. Afklippet hår accepteres ikke.
Guirlande på tid

Guirlande

længst

• HotSpot, Frederikshavn, 01.12.22

116,41 meter papirguirlande på 1 time

AF PAPIR PÅ 1 TIMEI Fritids- og ungdomsklubben HotSpot elsker de jul og VM i fodbold. Derfor besluttede børnene, at de ville lave den længste guirlande på præcis en time. Farverne i guirlanden var selvfølgelig hvid, rød og guld, som en støtte til de danske landsholdsspillere, der var til VM i fodbold. Med høj intensitet, koncentration og samarbejde nåede børnene fra HotSpot at lave en guirlande på hele 116,41 meter – slå lige den!Vores lokale kontrollant, Jens Christian Bjerregaard, oplevede god stemning med julemusik og fodboldsange bragende ud af højtaleren. Der var desuden mulighed for at nuppe en småkage og et glas saftevand, hvis man fik trætte fingre.HotSpot havde skærpet de gældende regler for en guirlande således: Strimlerne var lavet på forhånd og må maks. være 16 cm i længden (farven er ligegyldig).Tid: 1 time. Antal børn: ubegrænset.Guirlanden skal være hel og sat sammen, når tiden er gået.Obs! For at blive godkendt som ægte guirlande må en papirguirlande kun være samlet med lim eller limstift, og ringene formes af strimler, der er 15-30 mm brede og højst 210 mm lange.
image0 (2)

længst

• SFO Valhalla, Kastrup, 09.11.22

gå 2,020 kilometer rundt, imens Dagmar holdt om Saga bagfra. på 20 minutter

MENS MAN HOLDER OM DEN ANDEN BAGFRAHektor Wisler Borre og Frej Brun Pedersen fra 2. C på Kastrupgårdsskolen kiggede de gamle rekordbøger igennem og satte sig for, at de ville slå en eksisterende rekord, da de havde rekorduge på deres SFO Valhalla. Der blev gået frem og tilbage på SFO’ens Le Mans-bane, hvor der hvert år køres 24 timers Mooncar Le Mans. De blev holdt til ilden af Valhallas pædagogmedhjælper Lars Dyrsø. De slog rekorden og gik hele 2,02 kilometer på 20 minutter!
20230429_131255

Briotog

længst

• Esbjerg, 09.01.23

7 meter Briotog

Sammen med sin mormor sad 11-årige Anna Vestergaard og kiggede i Børnenes Rekordbog fra 2021. Her så de en rekord med Briotog på en lang række. Anna har en storebror, Mads Vestergaard på 14 år, med diagnosen autisme, som har en stor interesse for tog. Anna kiggede op fra bogen og sagde, at ”den rekord kan vi altså slå”. Så hun hentede Mads’ kasse med tog og lavede en lang række, som gik fra den ene væg til den anden. Det blev til i alt 7 meter.”Det er Briotog med Briovogne. Ja, han har virkelig mange. Det er Mads’ tog, men lillesøster lånte storebrors tog til rekoden. De syntes begge, det var meget sejt,” siger mormor Aase.
IMG_4669

Hinkebane

længst

• Ølstykke, 28.05.23

342,29 meter og 1.160 felter hinkebane.

Det tog 7 timer i alt for 10-årige Sigga Høiager Aistrup helt alene at lave denne almindelige hinkebane. Hun brugte 4 timer lørdag og 3 timer søndag. Helt almindelig er den nu ikke, for den består af 1.160 hinkeruder og er 342,29 meter lang.Det hele startede med én rude, men så tog den ene rude den anden rude og blev længere og længere. Sigga fortæller: ”Min højre hånd var så øm, at jeg næsten ikke kunne få en pose havregryn ud af skabet næste morgen. Folk kom forbi på vejen og var ret så imponerede over banen. Jeg havde hørt om en hinkerude, der var 334,5 meter lang og med 1.083 ruder, så den ville jeg slå.”

Bogrække

længst

• Odder Bibliotek, 25.03.23

lægge længste bogrække af kasserede bøger på 2 minutter. 6-8 år: 9,07 meter

I ALDERSGRUPPEN 6-8 ÅR ”8300 Bogfest” i Odder Bibliotek blev besøgt af bogens forfatter Mikael Brøgger. 6 børn fra 2. C opfandt rekorden ”længste bogrække på 2 minutter”. Her blev det 8-årige Amanda Del Carmen Sillesen fra Mårslet, der indtog rekorden på 9,07 meter. Der var kamp om rekorden, da det først var lykkedes klassekammeraten Alexander Stig Lilleris på 8 år at nå 7,78 meter. Han blev overhalet marginalt af klassekammeraten Carla Hauberg Bergholt, der kom op på 7,80 meter, inden Amanda slog dem med over 1 meter.

Forord

Kære læsere, børn, unge og voksne Rekordbogen kan i år levere sin egen rekord, nemlig 410 helt nye og friske rekorder. Vi er rigtig glade for at sætte fokus på børnene, da det er hele formålet med bogen.

Vores mål er at vise, hvad børn går og laver, og hvad de er supergode til, og således sætte fokus på børnene med alle deres evner og sjove påfund. Vi vil gerne anerkende børnene, så de oplever, at det, de kan og gør, også betyder noget. Bogen er fyldt med børnenes energi og kreativitet. Der er rigtig mange spændende rekorder, og mange af rekorderne er illustreret med billeder.

Du sidder med den 35. udgave af bogen. Det er 34 år siden, den første børnerekordbog udkom. Den hed i øvrigt Rekordbogen for Børn og Unge i Danmark og ændrede navn til BRB allerede i 2. udgave (Børnenes

Rekordbog 1991). Vi ser ofte, at børnene kommer i aviser og ugeblade eller i radio og tv, hvor de viser deres særlige evner. Det er vigtigt, at børn bliver set og hørt, så de bevæger sig ind i voksenlivet med en god selvfølelse og et stort selvværd. Det er derfor en stor glæde, at vi igen kan præsentere en ny udgave af Børnenes Rekordbog, hvor børnene endnu en gang har overgået sig selv og hinanden. 

Her kan du læse om nogle af rekorderne, der er nye i år: Det er f.eks. lykkedes et fodboldhold, Holbæk B&I drenge U13-15, at sætte den vilde rekord med 1.000.000, altså 1 million, fodboldjongleringer på en måned. Initiativtager var 14-årige Rasmus Hartøft, der selv leverede de 100.000 af dem. Det behøver ikke nødvendigvis at være meget specielle ting i rekordsammenhæng – f.eks. er det helt almindelige kammerjunkere, som 11-årige Olivia Lauge Røgild balancerede i et 20 cm højt tårn. En anden variant kan være at være fælles om opgaven. Det er lykkedes Klubben Stjerneholdet fra Ølsted at få fyldt Kirkehusets trillebør med 13 børn. I Glamsbjergskolens SFO har de været vildt optaget af rekorder gennem det seneste år. 9-årige Svend Lezuik Arvidsen og Lærke Wiuff på 10 år havde lige været i Go’morgen Danmark for at fortælle om alle deres rekorder i deres SFO. På vejen hjem i bilen byggede de et 1,18 meter LEGO-tårn på 10 minutter. SFO’en er nu kommet med som regionskontor for Børnenes Rekordbog for region Fyn, og det er vi glade for. Borris SFO havde gang i den igen i år. Frederik Mthembu Funch Danielsen på 9 år slog rekorden i at kravle hurtigst op i tovene og røre loftet. Frederik kravlede op ad tovet på kun 10,89 sekunder. Klatretovet er 5,07 meter langt. Bevist på et videoklip, som du kan se ved at scanne QR-koden i bogen. Du kan også finde QR-koden til at se Mathilde Frømling Nielsen fra 4. klasse, der var supersej og gik hele 18,3 meter på hænder i Skovgårdsskolens aula i Charlottenlund. 

Hvert år er der samlinger, der vokser, mens nogle er helt nye: 7-årige Adam Hougaard Månsson elsker Pokémonkort og har nu 1.502 kort. 4-årige Luna Hougaard Månsson har ønsket sig PAW Patrol til samtlige fødselsdage og juleaftener og har nu 187 stk. i legetøjsserien. 11-årige Karen Mollie Franklin har et skarpt øje for 4-5-6-kløvere. Samlingen er oppe på 472 kløvere. 10-årige Ida Sofie Dahl Kastbjerg har igennem de sidste 4 år formået at samle 503 læbepomader. I rekordbogen er der plads til alle mulige og umulige rekorder – også de mere spektakulære af slagsen. Du kan f.eks. læse om alle skolens elever fra Ingstrup Trivselsskole i Løkken, der blev fordelt på 19 mindre arbejdshold for at lave den længste kuglebane.

Børn fra klubber og SFO’er er meget engagerede i Børnenes Rekordbog. Vi har institutioner over hele landet, der kan komme ud til dit/jeres rekordforsøg. Husk at bruge dem, og giv gerne besked i god tid. Helst 3 uger før (se telefonnumre side 189). Du kan besøge os på Facebook, på vores hjemmeside eller se alle de sjove videoklip af rekorderne på vores YouTube-kanal. Du kan sende dine egne klip ind, så uploader vi dem. Vores regionsinstitutioner kan også komme ud med børnekontrollanter for at overvære jeres rekordforsøg og skrive diplomer.Det skete f.eks., da vores regionsledere Marianne og Ole Svendsen fra regionskontor Nordjylland igen deltog i Sommerstart i Aalbæk, hvor lokalområdet deltog i mange rekordaktiviteter som sømslagning, gå 10 meter på 2 knæpuder og flytte tændstikker med en pølsetang på 1 minut. Jeg kommer også selv ud til forskellige rekordforsøg og var bl.a. til stede, da 361 elever havde officiel afslutning for Viborg Bibliotekernes udvalgte læseklasser. Her læste de i bøger og spiste is samtidig – rekorder skal være sjove! Jeg besøgte også Aabenraa Bibliotek, hvor børnene byggede en mur af bøger, der blev 55 meter lang og 10 cm høj. Begge disse rekorder handlede for bibliotekerne om at sætte fokus på børns læsning i bøger. Det var også en stor glæde at gæste ADHD-foreningens sommerlejr, hvor 40 børn på 4 IR-skydebaner fik 1.337,7 point på 20 minutter. 

Børnenes Rekordbogs Støtteforening er aktivt medvirkende og gør det hele økonomisk muligt. Idéen til Børnenes Rekordbog fik jeg tilbage i 1985. Dengang havde nogle børn samlet over 300.000 kapsler, men kunne ikke få rekorden optaget i Guinness World Records. Jeg mente, at der manglede et sted, hvor børn kunne blive anerkendt og komme i fokus for deres mange præstationer og på deres egne præmisser. Den allerførste udgave af Børnenes Rekordbog lavede vi i Mårslet Fritidsklub, hvor den daværende leder og nuværende formand for støtteforeningen, Hansi Hahn, og medarbejdere støttede op om idéen. På klubbens sommerlejr på Livø i 1987 blev projektet præsenteret for klubbørnene, som kastede sig over projektet med liv og sjæl. Det blev besluttet at lægge ud med verdens største lagkagekamp, der blev efterfulgt af en grundig ”børnevask”. Rekorden blev sat i Tivoli Friheden i Aarhus den 3. september 1988, hvor 200 børn sloges med 2.000 lagkager. 

Det overordnede formål med bogen var og er at skabe en ”vi-følelse”. Konkurrenceelementet er ikke det vigtigste, men samarbejdet er derimod i højsædet. Både børn og voksne oplever gang på gang, at et samarbejde om en rekord giver gode kammeratlige relationer, knytter tætte bånd og skaber en fælles oplevelse. 

Rigtig god fornøjelse med din nye, sjove rekordbog.

Med største rekordhilsen, og god læselyst

Mikael Brøgger

REGIONSKONTORERNE
Regionskontorerne er altid glade for at besvare
spørgsmål, og er der behov for det, tager
kontrollanterne også gerne ud for at kontrollere
dit/jeres rekordforsøg. Husk at kontakte dem i
god tid inden forsøget – og senest 3 uger før.

REGION NORDJYLLAND
Tårs Skole
Regionsleder: Karina Frandsen
Tlf.: 2233 1939 – kari258a@hjskole.dk
Regionsleder: Morten Rune Pedersen
Mobil: 2299 2367 – mortenpedersen1@yahoo.dk
Regionsleder: Lars Bo Westergård
Tlf.: 4122 4665 – lars.bo.westergaard@hjoerring.dk

HotSpot, Frederikshavn
Regionsleder: Jens Christian Bjerregaard
Tlf.: 9845 7090/6014 8337 – jebj@frederikshavn.dk

Freelancer – Frederikshavn
Regionsleder: Ole Svendsen
Tlf.: 4086 2259 – olesvendsen60@gmail.com

REGION VESTJYLLAND
Freelancer – Lemvig
Regionsleder: Brian i Dali
Tlf.: 3172 1535 – bj-idali@hotmail.com

REGION MIDTJYLLAND
Mårslet Skoles SFO
Regionsleder: Jørgen Bertelsen fra Mårslet SFO
Tlf.: 6110 6819 – bertelsen67@live.com

Mårslet Ungdomsklub Regionsleder:
Michael Clausen
Tlf.: 4188 4113 – micl@Aarhus.dk

REGION SYDVESTJYLLAND
Samuelsgården, Oksbøl
Institutionsleder: Conny Andersen
Tlf.: 5127 4668 – coan@varde.dk

REGION FYN
SFO Humlebien, Glamsbjerg
Telefon: 6474 7862
Institutionsleder: Michael Bøgeskov
Tlf.: 2152 0250 – milab@assens.dk
Regionsleder Nicklas Sunil Johannesen
Mobil: 20470718 – nicklassunil@gmail.com
Regionsleder Simon Buch Rasmussen
Tlf.: 5250 9121 – simo49m1@assensskoler.dk

REGION KØBENHAVN
Louis P FK/UK, Frederiksberg
Regionsleder: Peter e Abbondio
Tlf.: 2089 3019/3888 5354 – pe@louisp.dk

REGION SJÆLLAND OG KØBENHAVN
Klub Viadukten, Roskilde
Regionsleder: Janne Schoelzer
Tlf.: 6172 2574 – janneas@roskilde.dk

REGION SJÆLLAND
Sorø Privatskole, Sorø

Regionsleder: Gertrud Bendorff
Tlf.: 2576 6660 – gertrudbendorff@live.dk

REGION LOLLAND OG FALSTER
Sophieskolen SFO, Nykøbing F.
Regionsleder: Jan Refnov Petersen
Tlf.: 5174 5198 – janpondus@hotmail.com
Regionsleder Lone Lykkebæk
Tlf.: 2347 1745 – lykkebaek@live.dk

REGION BORNHOLM
Paradisbakkeskolens SFO, Nexø
Regionsleder: Lars Frithiof
Tlf.: 4087 6946/5692 3381 – lars_frithiof@hotmail.com

STØTTEFORENINGEN
Formand: Hansi Hahn
Tlf.: 2398 9955 – hanskurt.hahn@gmail.com